Aangezien ik momenteel nog geen eigen tuin heb, breng ik de natuur graag naar binnen door het gebruik van verschillende kruiden. Deze probeer ik zowel uitwendig als inwendig in te zetten.
Zo maak ik mijn eigen verzorgingsproducten maar ook mijn eigen kruidenthee.
Eén van mijn favorieten is brandnetelthee, deze drink ik het hele jaar door.
Bij warm weer maak ik er ice tea van en pluk ik mijn brandnetels zelf in het bos.
Grote brandnetel
Botanische naam: Urtica dioica
De grote brandnetel wordt al eeuwen gebruikt door de mens. Als voedselplant, maar ook als vezelplant. Vroeger werden vezeldoeken van brandnetel gemaakt.
Brandnetels zijn uiterst rijk aan mineralen en vitamines. De prikkende brandhaartjes zijn er gekomen als defensiemechanisme voor de plant, om niet helemaal kaalgeplukt te worden.

Waarom Brandnetel?
Waarom BrandBrandnetel bevat onder andere vitamine B, C, E en K, choline, foliumzuur, ijzer, silicium, calcium, magnesium en zink.
Perfect dus om je hormonen te ondersteunen wanneer je aan het ontpillen bent, tijdens je menstruatie of bij het geven van borstvoeding.
Brandnetelthee mag ook gedronken worden tijdens de zwangerschap en na de bevalling om je ijzerwaarden op peil te houden.
Hoewel brandnetels heel gezond zijn, is het raadzaam om er voorzichtig mee te zijn als je bloedverdunners gebruikt. Brandnetel bevat veel vitamine K en dat zorgt ervoor dat je bloed sneller stolt. Ook is het verstandig om op te passen als je een nierdysfunctie hebt vanwege het vochtafdrijvende effect dat brandnetel heeft.
Wat zijn de voordelen?
Vochtafdrijvend
Brandnetels staan bekend om hun vochtafdrijvende werking. De stoffen in brandnetel stimuleren de doorloop van urine, waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Op die manier blijven je nieren en urinewegen goed schoon. Zo nu en dan een kopje brandnetelthee drinken is daarom nuttig om nierstenen te voorkomen. Ook werkt brandnetel thee ondersteunend bij de genezing van een blaasontsteking.
Goed voor je immuunsysteem
Brandnetelthee bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een flinke boost kunnen geven dankzij de antioxidanten en hoge concentratie vitamine C. Antioxidanten werken vrije radicalen tegen; oftewel afvalstoffen die schade aan je cellen aanrichten. Antioxidanten zorgen er op die manier voor dat je minder vatbaar bent voor virussen.
Anti-histamine
Tijdens het hooikoortsseizoen, is het fijn om te weten dat de natuur een medicijn biedt tegen de pollen. Wanneer je brandnetelthee drinkt, krijg je namelijk antihistamine binnen. In rauwe toestand bevatten brandnetels namelijk histamine of mierenzuur. Dat is het stofje dat voor irritatie en jeuk zorgt bij aanraking. Maar als je deze plant kookt, bevat hij juist antihistamine.
Ondersteunend bij huidproblemen
Brandnetel thee helpt je lichaam bij het uitscheiden van toxische stoffen. De antioxidanten in de netels kunnen genezing versnellen en vorming van littekens op de huid voorkomen. Heb je last van acne, zweertjes of eczeem? Drink dan een extra kop brandnetelthee. Ook kan het helpen bij allergische huidaandoeningen en ontstekingen op je huid. Wat naast het drinken van de thee helpt is een doekje drenken in sterk getrokken brandnetelthee en dit vervolgens als een compres op de huid aanbrengen.
Daarnaast versterkt brandnetel ook je haar en nagels door de aanwezigheid van silicium.
Pijnverlichtend
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel, kan brandnetelthee pijn verlichten. Niet voor niets wordt de plant al eeuwen ingezet als natuurlijke pijnstiller, bijvoorbeeld in het geval van artritis en andere gewichtsklachten. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van spierpijn of hoofdpijn kan brandnetel thee verzachting bieden. Afhankelijk van de hevigheid van de pijn voel je het effect soms al na één kopje. Hallo menstruatiekrampen.
Brandnetel zelf plukken
Belangrijk om te beseffen, is dat de brandnetel bijzonder goed zware metalen kan opnemen uit de bodem. Deze plant wordt zelfs gebruikt bij fytoremediëring, waarbij de bodem gesaneerd wordt met behulp van planten.
Verse brandnetels plukken op verontreinigde grond is dus absoluut af te raden. Je plukt ze bij voorkeur in je eigen tuin of ergens waar je weet dat de bodem proper is.
Pluk de brandnetels minstens 50 meter van de dichtstbijzijnde weg. Omdat brandnetels in een plastic zak beschadigd raken, neem je best een mand mee.
Vergeet niet om een paar handschoenen aan te trekken want brandnetels prikken.
Brandnetels mag je al plukken vanaf eind januari en sowieso vóórdat ze in bloei komen (eind mei of begin juni).
Om de blaadjes te laten drogen is het belangrijk ze goed open te spreiden onder voldoende luchtcirculatie en niet in direct zonlicht. Hoe donkerder, hoe beter.
Handige tip: leg een oud muggenraam tussen 2 stoelen en spreid daar je brandnetels mooi op uit. Het drogen kan twee weken duren.
De bladeren moeten 100% kurkdroog zijn voor je ze kan wegbergen:
Als je ze vastpakt, moeten de blaadjes knisperen.
Twijfel je nog? Neem een glazen pot, stop er een paar blaadjes in, schroef het deksel goed dicht en wacht een paar uurtjes. Zit er nog condens in de pot? Dan moeten ze nog verder drogen.
Brandnetelkuur
Kuren met brandnetelthee doe je 3 tot 6 weken en daarna las je een pauze in.
Ideaal voor kersverse mama's
Voor 1 liter sterk afkooksel:
- Doe 1 cup gedroogde brandnetelbladeren in een steelpannetje.
- Overgiet met 1 liter heet water en laat 30 minuten zachtjes borrelen.
- Laat 4 uur tot een hele nacht trekken.
- Giet het over in een kan en zet in de ijskast.
- Serveer fris, zoals Ice Tea.
Je zal zien dat het brouwsel er bijna zwart uitziet van kleur. Het is ook meer uitgesproken van smaak. Door de langere trektijd, zijn er zeer veel mineralen, zoals ijzer en magnesium, vrijgekomen.
Ik voeg zelf vaak nog wat munt toe, omdat dit extra verkoelend is in de zomer en ook gewoon lekker smaakt.
Je kan het brouwsel tot 48u lang in de koelkast bewaren.
Wil je de brandnetelthee warm drinken? Maak dan een kleinere hoeveelheid en bewaar het drankje in een thermos. Drink dit binnen de 24u op.
Smakelijk!