Na meer dan 10 jaar aan de pil te zijn geweest, kan ik nog steeds zeggen dat ik heel blij ben er vanaf te zijn.
Kan jij wel flow vinden aan de pil is dat natuurlijk ook prima.
Ik hoor sommige vrouwen wel eens zeggen dat de pil ervoor zorgt dat ze minder last hebben van hun menstruatie of acné en daarom niet zonder durven.
Je klachten oplossen doet de pil echter nooit. Het werkt eerder als een pleister die je klachten maskeert maar niet aan de oorzaak wegneemt. Dit geldt overigens ook voor alle overige hormonale anticonceptie. (hate to break it, maar nee deze middelen werken nooit enkel lokaal)
Effecten van de pil in jouw lichaam
Onderdrukking van de ovulatie
Wanneer je de pil neemt, heb je geen ovulatie en dus ook geen echte menstruatie.
Dit komt omdat de pil de aanmaak van hormonen door de hypofyse onderdrukt waardoor de eicelrijping en eisprong geremd worden. Ook het baarmoederslijmvlies rijpt minder uit waardoor een innesteling niet kan plaatsvinden. Jouw eigen natuurlijke, hormonale systeem wordt als het ware stilgelegd.
De bloeding die je ervaart is een ontrekkingsbloeding veroorzaakt door de pil en niet door je lichaam.
Afwezigheid van ovulatie kan zorgen voor een hormonale disbalans met bijhorende klachten zoals pms.
Tekort aan belangrijke voedingsstoffen
De pil kaapt essentiële vitaminen en mineralen weg die je nodig hebt voor een gezonde hormonale balans en voor het goed functioneren van jouw lichaam.
Ben je aan de pil dan heb je naar alle waarschijnlijkheid problemen met de opname van zink, selenium, vitamines B, magnesium, vitamine C en foliumzuur.
Een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen kunnen van invloed zijn op de gezondheid van de zwangerschap en de gezondheid van de baby. Dit is belangrijke om te weten voor het geval je van plan bent om te ‘ontpillen’ omdat je een kinderwens hebt. In dat geval kan het wenselijk zijn om je te bloed te laten testen op mogelijke nutriënttekorten.
Lastige bijwerkingen
Door de synthetische oestrogenen en progestagenen in de pil maakt je lichaam geen eigen hormonen meer aan, wat kan zorgen voor een ontregeling van je systeem.
Dit kan leiden tot hoofdpijn, een sombere stemming, laag libido, bloedklonters, ontsteking, acné, instabiel gewicht, onderdrukking van de werking van de schildklier etc.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat je een verhoogd risico op lever-, borst- en baarmoederhalskanker hebt.
Stemmingswisselingen en depressie
Stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid en depressie zijn allemaal mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil.
Een studie uit 2015 toonde aan dat het gebruik van de anticonceptiepil zorgt voor een dunnere laterale orbitofrontale cortex en posterieure cingulaire cortex. Dit zorgt voor een aanzienlijke verstoring van de hersenstructuur en -functie. Deze hersengebieden zijn buitengewoon belangrijk omdat ze betrekking hebben op besluitvorming en emotieverwerking.
Deconnectie
Wanneer je weer vertrouwt op je natuurlijke cyclus leer je de signalen van jouw lichaam te lezen en te interpreteren.
Alles wat je voelt is echt en wordt niet gemaskeerd door synthetische stoffen.
Dit zorgt ervoor dat je veel meer connecteert met je lichaam en je meer thuis gaat voelen in je lichaam. Je voelt meer en dieper, leert hoe je lichaam werkt en wat het juist nodig heeft.
Je kan klachten plaatsen en aan de oorzaak oplossen.
Partnerkeuze
De pil beïnvloedt je partnerkeuze en seksuele aantrekkingskracht.
Vrouwen die geen hormonale anticonceptie nemen, worden aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen (via MHC-genen) die een verschillend immuunsysteem hebben dan dat van hen, omdat dit voor toekomstige kinderen belangrijk is.
Situatieschets: Een vrouw ontmoet een man, ze krijgen een relatie en besluiten te trouwen. Wanneer ze de keuze maken om een gezin te stichten stopt de vrouw met de pil. Relatieproblemen maken hun intrede. De vrouw verliest haar interesse en voelt alsof ze met de verkeerde man getrouwd is. De man voelt zich afgewezen. Ze besluiten te scheiden.
Zou deze verandering in aantrekkingskracht veroorzaakt kunnen zijn door te stoppen met de pil? Zou het een verklarende factor kunnen zijn waarom zoveel huwelijken tegenwoordig in een scheiding eindigen?
De pil remt daarnaast ook de aanmaak van het hormoon testosteron waardoor sommige vrouwen minder zin krijgen in seks.
Zwangerschap
Wanneer je besluit zwanger te willen worden, kan het een hele tijd duren voor dit effectief lukt als je jaren aan de pil zat.
Wanneer je eenmaal stopt met de pil heeft je lichaam namelijk tijd nodig om je hormonale balans te herstellen.
Dit kan enkele weken maar evengoed enkele maanden duren. Bij sommige vrouwen kan het zelfs langer dan een jaar duren.
Conclusie
De anticonceptiepil is één van de meest voorgeschreven anticonceptiemethodes die er is.
Helaas hangen er heel wat bijwerkingen vast aan het gebruik van de pil waar nog te weinig voorlichting over wordt gegeven.
Bij pms klachten of hormonale problemen zou steeds eerst gekeken moeten worden naar een eventuele onderliggende disbalans in het lichaam. In plaats daarvan wordt er nog te vaak meteen hormonale anticonceptie of bijvoorbeeld antidepressiva voorgeschreven.
Ervaar jij enkele van bovenstaande klachten en wil je graag veilig stoppen met de pil, bekijk dan zeker eens mijn 'Moon Woman Traject'. In dit traject leer ik je veilig te vertrouwen op de natuurlijke signalen van jouw lichaam. Bij het bovenkomen van een hormonale disbalans ga ik graag met jou op zoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen in mijn 1 op 1 begeleidingen.