Ik ondertussen gelukkig wel maar dat was ooit ook anders.
Met mijn esthetische drijfveer en motivatie om de sterke kanten van mensen te belichten, startte ik met mijn bijberoep als Makeup Artist.
Dat ging gepaard met het veelvuldig testen van producten op mezelf voor gedetailleerde makeuplooks. Ik herinner me nog goed dat ik trots was dagelijks wel 18 verschillende producten te gebruiken om mijn looks te creëren.
En toen ontdekte ik de Yuka app..
Na het scannen van mijn volledige badkamerinhoud kwam ik tot de realisatie dat al die producten eigenlijk helemaal niet gezond zijn.
Maar waarom verkopen ze die dan??!
Omdat de hoeveelheid in één product van een bepaald stofje in principe veilig en toelaatbaar is maar het complementaire effect van alle hoeveelheden stofjes in verschillende producten samen echter niet.
Intussen heb ik merken gevonden met veilige bestanddelen en maak ik mijn verzorgingsproducten hoofdzakelijk zelf. Zo weet ik exact wat erin gaat en wat ik op mijn huid smeer.
Wat zijn de 6 belangrijkste hormoonverstoorders?
Gemiddeld komen vrouwen dagelijks met 40 verschillende vermijdbare kankerverwekkende stoffen in aanraking via cosmetische producten.
Neem het label eens onder de loop alvorens je een nieuw product koopt en heb in het bijzonder oog voor onderstaande ingrediënten:
Conserveermiddelen
Dit zijn meteen de meest gesbruikte varianten in makeup en verzorgingsproducten.
Conserveermiddelen voorkomen bacteriële besmettingen en houden de ingrediënten stabiel.
- Parabenen: deze zijn specifiek hormoonverstorend omwille van de oestrogene werking die ze hebben. Met name butylparabeen heeft een zeer sterke werking. Deze variant werd teruggevonden in het weefsel van vrouwen met borstkanker.
- Triclosan: dit is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Deze stof komt vaak voor in handzeep en heeft verband met allergie, astma en eczeem.
- Resorcinol: het is een basismaterie die vaak wordt gebruikt in de samenstelling van plastic en synthetisch rubber, maar ook van chemische producten. Sinds de jaren 80 wordt het ook toegevoegd in cosmetica en is het zelfs een onvermijdelijk bestanddeel van chemische haarverf! Het is een stof die de huid, ogen en ademhalingsorganen irriteert en gevoelig maakt. Daarnaast blokkeert het synthese en transport van het schildklierhormoon.
Detergenten
Ook wel surfactanten of oppervlaktespanningverlagers in schoonmaakmiddelen.
- Fenolethoxylaatdetergenten: 15 nonoxynolen en 25 octoxynolen. Dit zijn oppervlakte actieve stoffen die reinigend zijn. Op basis van hun moleculaire structuur zijn ze in staat de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen. Op die manier kunnen twee stoffen die eigenlijk niet mengbaar zijn, zoals olie en water, in fijne deeltjes in elkaar worden verdeeld. Vanwege hun eigenschappen worden oppervlakte-actieve stoffen veelvuldig gebruikt in cosmetica.
- 4-nonylfenol: met nonylfenol worden nonylfenolethoxylaten gemaakt, die gebruikt worden als oppervlakteactieve stoffen in detergenten of pesticide-formuleringen, en ook als spermicide. Deze stof geeft risico op borstkanker.
- SLS en SLES: dit zijn de meest gebruikte oppervlakte-actieve stoffen omdat ze ‘zo weldadig schuimen’ en, niet onbelangrijk, omdat ze heel goedkoop zijn.. Ze hebben een sterk reinigende werking. Beide stoffen kunnen irriterend zijn. SLES is de mildere variant van beide.
Oplosmiddelen
Dit zijn weekmakers die helpen andere ingrediënten op te lossen in water.
- Ftalaten: deze worden vaak niet vermeld op het etiket! Ze zijn immers vaak verborgen onder de naam 'Parfum' o.a. omdat ze de geur in parfum stabiliseren. Deodorants, gel, mousse, haarlak, shampoo, lippenstift, mascara, nagellak, parfum en geurproducten bevatten doorgaans allemaal ftalaten. Ze kunnen oxidatieve stress veroorzaken.
- Bisfenol-A: dit wordt teruggevonden in flessenwater, coating van blikken, cosmetica, magnetronmaaltijden etc. Bisfenol-A (BPA) wordt aangetroffen in het bloed, de placenta en het weefsel van foetussen en maakt vatbaar voor vormen van kanker.
Metaaloestrogenen
Aluminium, lood, cadmium, koper en tin zijn metaaloestrogenen.
Deodorants en antitranspiranten bevatten vaak aluminiumchloride
Deze stof wordt na het scheren heel makkelijk opgenomen door de beschadigde huid.
Van aluminium is bekend dat de stof in staat is om zowel DNA-veranderingen als epigenetische effecten (omkeerbare veranderingen in gen functies) te veroorzaken. Als dit in je borstcellen gebeurt, zou aluminium een mogelijke rol bij de ontwikkeling van borstkanker kunnen spelen.
Daarnaast werd een causaal verband aangetoond met de ziekte van Alzheimer.
Lavendel en Tea Tree Olie
Beide stoffen hebben een licht oestrogene en antitestosteronwerking.
Ze komen vaak voor in geparfumeerde zeep, shampoo en lotion.
Over het algemeen zijn ze niet meteen schadelijk, belangrijk is om overmatig gebruik ervan te vermijden.
Zonnebrandcrèmebestanddelen
Het is aangetoond dat oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate en avobenzone door middel van nano deeltjes via de huid door het lichaam kunnen worden opgenomen en weken later nog in het bloed aantoonbaar zijn .
Daarbij zijn de chemische stoffen ook in urine en moedermelk aangetroffen.
Sommige ingrediënten, zoals homosalate, avobenzone en oxybenzone, kunnen de hormoonbalans verstoren en worden vaak in onveilig hoge doseringen verwerkt.
De zonnebrandcrèmes worden vaak getest op kortetermijnveiligheid, maar de effecten op de lange termijn zijn vooralsnog onduidelijk.
Ga op zoek naar zonnebrandcrèmes die non-nano op de ingrediëntenlijst vermelden.
Let daarnaast ook op deze stoffen:
Parfum en geurproducten
Syntethische geurstoffen hopen zich op in vetweefsel, zijn aanwezig in moedermelk en verstoren de hormoonhuishouding.
- Allergenen: kunnen leiden tot contactenzeem, astma en migraine
- Ethylhexyl Methoxycinnamate: Deze stof is één van de meest toegepaste UV-filters in cosmetica, omdat het een product langer houdbaar maakt. De stof wordt in verband gebracht met verstoring van de hormoonhuishouding en is moeilijk afbreekbaar in het milieu.
Talkpoeder
Talk wordt in veel verschillende cosmetische producten, maar ook in inlegkruisjes en babypoeder gebruikt.
Talkpoeder wordt vaak gebruikt in cosmetica met hydrofobe coatings (bijvoorbeeld met siliconen). Deze verbeteren de waterafstotende werking, de dispergeerbaarheid voor olie en de compressie-eigenschappen.
In lichaamspoeder is talk de draagstof voor het parfum en geeft het de gebruiker een aangenaam zacht en verkoelend huidgevoel. In gekleurde cosmetica verbetert talk het draagcomfort en de helderheid en nuancering van de kleuren. In deodorantpoeder zorgt talk voor een aangenaam en droog huidgevoel. In gezichtspoeder en rouge zit meestal meer dan 80% talk. Ze worden vaak als geperst poeder op de markt gebracht.
Onderzoek heeft uitgewezen dat talkpoeder een causaal verband vertoont met eierstokkanker.
Titaandioxidepoeder
Titaandioxidepoeder is een witmaker die in de meeste gezichtspoeders zit. Sinds een twintigtal jaar is het ook bekend om zijn absorberende eigenschappen voor ultraviolette stralen en wordt het dan ook gebruikt in de vorm van nanometrisch poeder in zonnecrèmes.
Het is een zeer fijn poeder dat diep in de longen binnendringt.
Hoe zorg je voor veilig productgebruik?
Scan je verzorgingsproducten of zoek ze op met behulp van de Yuka of Think Dirty app.
Deze apps geven weer of er gevaarlijke bestanddelen in je product verwerkt werden.
Nuancering: let op de rangorde van het stofje in de ingrediëntenlijst.
Hoe hoger in de lijst, hoe meer van het bestanddeel aan de formule werd toegevoegd.
Hoe lager in de ingrediëntenlijst hoe minder impact/schadelijk.
Je kan natuurlijk ook zoals ik, je eigen producten maken met kruidenolie en natuurlijke ingrediënten!
Laat je ook niet te veel afschrikken.
Ik ben op dit moment nog steeds Makeup Artist en heb niet mijn volledige kit buitengegooid. Die minder veilige producten blijven helaas nog wel altijd iets beter zitten dan de volledig 'clean' varianten. Voor een speciale gelegenheid wil jij er natuurlijk de volledige dag/avond mooi blijven uitzien. Daarom gebruik ik een mix van clean producten en iets minder clean producten die nog steeds huidvriendelijk zijn en de meest endocriene stoffen niet bevatten.
Zolang je niet elke dag verschillende hormoonverstorende producten op je huid smeert, is het echt oke. Pas de 80/20 regel toe.
Voor meer info rond mijn makeup applicaties kan je hier klikken.