HPV, wat moet je ermee?

HPV, wat moet je ermee?

Kreeg jij al een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? 

Meestal ontwijken we deze maar al te graag.

Zo'n onderzoek is immers geen pretje.

Maar liefste vrouw: negeer deze uitnodiging nooit!

Ook als je geen klachten hebt.

Naast het borstonderzoek is dit onderzoek zo ontzettend cruciaal bij het opsporen en voorkomen van kanker.

Het HPV-virus

Bijna alle vrouwen zijn ooit draagster van het HPV virus, desondanks vaccinatie, omdat er meer dan 100 variaties zijn en het Gardasil vaccin maar tegen 6 varianten beschermt.

Daarnaast is het virus ook enorm besmettelijk.

De vaccinatie kan bij 74% van de vrouwen wel kanker bij afwijkende cellen vermijden.

Gelukkig zorgen ook niet alle afwijkende cellen meteen voor kanker.

Er is een verhoogd risico bij volgende varianten: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 en 68.

De twee gevaarlijkste varianten zijn 16 en 18. Deze kunnen leiden tot baarmoederhalskanker of andere vormen van kanker in het lichaam (genitaliën, keel).

Types 6 en 11 veroorzaken genitale wratten.

In de meeste gevallen ruimt je lichaam de afwijkende cellen binnen 1 à 2 jaar zelf op en merk je hier niets van. Soms blijft het virus echter iets langer in de cellen aanwezig, dit kan enkele jaren zijn, waardoor het wel kan zorgen voor veranderingen.

Om deze reden wordt bij een positief uitstrijkje ook altijd aangeraden om na een half jaar of een jaar opnieuw te testen.

Hoe wordt je besmet met het virus?

HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig en niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

HPV komt enorm veel voor. De persoon met wie je seks hebt kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. Ook als je je hele leven met één persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.

Omdat het virus zo besmettelijk is, is voorkomen dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie. Je kan het ook meerdere keren krijgen. Condooms helpen niet genoeg om te zorgen dat je geen HPV krijgt.

Hoe kan je merken of je besmet bent met het virus?

- Vermoeidheid

- tussentijdse bloedingen

- bloed of pijn bij het vrijen

- genitale wratten

- branderig gevoel bij het plassen

- veel afscheiding en een vaginale flora die uit balans is

kunnen tekenen zijn van een HPV besmetting, vaak merk je echter helemaal niets.

Hoe ruimt je lichaam het virus op?

Veel stress, ongezonde voeding, slaaptekorten, vaak van pil wisselen, langdurig gebruik van een koperspiraal en roken helpen je lichaam niet mee om het HPV virus zelf op te ruimen. Je lichaam is dan immers druk met andere dingen bezig...

Naast pech, is een afwijkend uitstrijkje soms ook een teken van een verlaagd immuunsysteem en/of hormonale disbalans.

Met name bij een oestrogeendominantie, zie je vaker dat het HPV virus moeilijker buitenshuis blijft en trager wordt opgeruimd. 

Een gezonde levensstijl, optimale hormonale balans en een goed immuunsysteem is dus van cruciaal belang bij de opruiming van het HPV-virus.

Hoe kan je je lichaam ondersteunen?

Probeer door middel van leefstijlaanpassingen en supplementen je lichaam op een optimale manier te ondersteunen bij het opruimen van afwijkende cellen.

Allereerst is het belangrijk dat je de basis op orde hebt: voldoende slaap - gevarieerde, gezonde voeding - beweging - niet roken - ontspanning - zonlicht  - buitenlucht  - (zelf)liefde. 

Daarnaast kan je je afweersysteem extra ondersteunen d m.b.v. vitamine C wat de ontwikkeling van de T-cellen verhoogt en de werking ervan verbetert.

Vitamine A, E, B-complex met foliumzuur en de mineralen selenium en zink zijn in het specifiek belangrijk in de bestrijding van HPV.

Vitamine A en E lijken veelbelovende effecten te hebben op het terugbrengen van CIN afwijkingen (voorstadium baarmoederhalskanker).

Selenium en zink zijn dé weerstandsondersteunende mineralen.

Het blijkt namelijk dat vrouwen met een lage concentratie aan foliumzuur in hun bloed, vaker CIN afwijkingen hebben. Foliumzuur moet je altijd samen met andere B-vitamine slikken voor een goede synergie.

Vitamine D speelt daarnaast ook een regulerende rol in ons immuunsysteem en is dus heel belangrijk voor onze weerstand.

Bij een PAP3/4 kan DIM mogelijk de progressie van CIN afwijkingen weer terugbrengen/remmen. (Lees dit onderzoek voor meer info)

Verder kan je groene thee, brandnetel- of detoxthee drinken om je ontgifting te stimuleren.

Bovenstaande supplementen kan je snel terugvinden bij mijn favorieten.

Kom jij er zelf niet meteen helemaal uit dan help ik je hier graag bij via mijn 1 op 1 begeleidingen.

Veel liefs, 

Birgit

Terug naar blog